Komplet guide til lån 2017 | Alt du skal vide om lån

Alt du skal vide om lån

At låne penge er blevet noget af det letteste i verden, hvad enten det er på nettet via computer, tablet eller sågar telefonen, eller om det er et hurtigt SMS-lån, så er det ingen hemmelighed, at det er lige til at optage et lån. Det er både godt og skidt. Det gode er selvfølgelig, at det er slut med at tage en tur i banken, hvis du har brug for penge til at renovere køkken, eller bare virkelig gerne vil have den nyeste telefon. Bagsiden af medaljen er, at man hurtigt kan blive belånt over ørerne og sidde i gæld rigtig længe, da renterne på disse hurtige lån kan være temmelig høje.

Derfor er det en rigtig god idé at lave sit forarbejde inden man optager et lån, så man ikke lige pludselig står i en situation man ikke kan håndtere, og ultimativt risikere at ryge i RKI.

Lån på nettet

Tidligere var ens muligheder for at tage et lån ret begrænset. Ved ganske små beløb kunne man spørge familie og venner, men alt derudover betød en tur i banken. Diverse kriser igennem tiden har ikke gjort det nemt at få et lån i banken, specielt ikke, hvis man ikke havde så meget at sætte i sikkerhed. Hurtige lån, specielt på nettet, er ikke et specielt ny fænomen længere, og der er en god grund til, at der konstant dukker nye spillere op på markedet. Med et stort behov for at låne penge, hvor bankerne ikke er villige, er et online lån en rigtig god mulighed for at få penge til brylluppet, ferien, et nyt badeværelse, eller hvad man nu savner.

Noget der dog er værd at huske på er, at renterne i banken typisk er lavere, fordi der bliver stillet sikkerhed. Da dette ikke er tilfældet ved online lån, og faktisk også sms lån og quicklån, så er renterne også derefter – noget højere.

Når det kommer til online lån, er der også en utrolig stor fordel i hastighed. Når du ansøger, går der typisk ikke mere end en dag før du er både godkendt og har pengene. I værste tilfælde har du pengene dagen efter hvis du godkendes. I forhold til et banklån, hvor du skal stille dokumenter til rådighed, så banken kan få fuld indsigt i din økonomi, vide præcist hvad pengene skal gå til og andet, så tager sådan en ansøgt nemt flere dage.

Sådan ansøger du om lån på nettet

At ansøge om lån på nettet kunne næsten ikke blive lettere. Du vælger det beløb du gerne vil låne, din ønskede løbetid, udfylder et skema med din information, og underskriver med NemID. Så bliver din ansøgning sendt afsted og gennemgået og du vil få besked indenfor kort tid.

Krav for at kunne få et online lån

For at optage et lån på nettet, skal du opfylde nogle simple krav.

 • Du skal være mindst 18 år gammel
 • Du må ikke være registreret i RKI Experian (Ribers)
 • Du skal være dansk statsborger
 • Du skal have en fast indtægt

Da denne type lån typisk har en lavere rente, og ofte er af større beløb, så er det vigtigt, at der er en fast indtægt til at få gælden ud af verden igen.

Hvad koster et lån på nettet?

Prisen for at låne på nettet varierer rigtig meget for hvor meget man låner, hvor lang tid lånet strækker sig, oprettelsesomkostninger, renten og lånets ÅOP.

Vi kan tage et par repræsentative eksempler på lån. De faktiske priser kan variere, men det kan være med til at give et nogenlunde billede af et låns omkostning.

 • Lånebeløb: 15.000 kr
 • Løbetid: 12 måneder
 • Månedlig ydelse: 1.389 kr
 • Rente: Fast 19.99%
 • ÅOP: 21.93%
 • Tilbagebetaling: 16.673

Ved et kort lån som dette, vil de samlede kreditomkostninger løbe op i 1.673 kroner, altså et ganske billigt lån.

 • Lånebeløb: 140.000
 • Løbetid: 72 måneder (6 år)
 • Månedlig ydelse: 2.270 – 2.662 kr
 • Rente: Variabel fra 3,9% til 9,95%
 • ÅOP: 5,35% – 11,51%
 • Tilbagebetaling: 163.506 – 191.812 kr

Ved længere lån som her, når ÅOP at spille en større rolle i tilbagebetalingen. Ved dette eksempel, er kreditomkostningerne imellem 23.506 og 51.812 kroner.

SMS lån

SMS lån, eller mikrolån, mobillån og minilån – kært barn har mange navne, er en af de hurtigste måder at få lidt ekstra penge imellem hænderne, hvis man virkelig har brug for det. De kan være rigtig gode, hvis man står med uforudsete udgifter som en vaskemaskine, der bryder sammen, eller en tandlægeregning, der lander på et beløb højere end man lige havde penge til.

De kan selvfølgelig også bruges til andre ting, som en lille ferie. Uanset formålet, så er denne type lån den langt hurtigste vej til lidt ekstra penge.

Ved større beløb skal man ud i et af de andre typer af lån, da disse mikrolån typisk kun går op til 6.000 kroner.

Sådan ansøger du om et sms lån / mikrolån

Det er utrolig nemt at ansøge om et mikrolån. Disse går desuden under andre navne som mobillån og minilån.

 1. Indtast lånebeløb, CPR nummer, mobilnummer, kontonummer samt en e-mail adresse
 2. Underskriv låneaftalen med dit NemID
 3. Vent et minut eller to på at få svar på, om du er godkendt lånet
 4. Hvis du bliver godkendt, står pengene på din NemKonto inden for en time, senest dagen efter.

Det kan næsten ikke blive lettere at tage et hurtigt lån. Specielt, hvis det blot er et lille beløb, man har brug for.

Krav for at kunne få et sms lån

Da denne type lån typisk er ganske lave, er der ikke de helt store krav til dem. Men der er dog stadig nogle ting man skal kunne opfylde.

 • Du skal være mindst 18 år gammel – nogen har højere minimumsalder
 • Du skal være dansk statsborger
 • Du skal have dansk folkeregisteradresse
 • Du skal have NemID
 • Du skal have en email adresse
 • Du skal have en dansk bankkonto
 • Du må ikke være registreret hos RKI

Der er dog enkelte, der tillader lån, hvis man er hos RKI, men dine muligheder er ikke store. Er man i RKI, kan man også forvente, at renten er højere end ellers.

Hvad koster et sms lån?

Et SMS lån kan være utrolig dyrt på grund af en høj ÅOP, men da de oftest skal betales tilbage igen indenfor kort tid, når ÅOP’en ikke at trække beløbet voldsomt højt op.

Nogle udbydere tilbyder også et “gratis” lån til nye kunder, hvor man kan tage det første lån helt rentefrit. Så det beløb du låner, er det beløb du skal betale tilbage. Intet mere eller mindre.

Kviklån

Et kviklån, quicklån eller hurtig lån er et lån, hvor du rigtig hurtigt fra ansøgning til godkendelse har pengene til rådighed. Beløbene er typisk op til 75.000 kroner, men afhængigt af stedet du ansøger, kan du låne op til 350.000 kroner.

‘Kviklån’ er i virkelighed en overordnet betegnelse for alle disse hurtige lånetyper der findes.

Sådan ansøger du om et kviklån / quicklån

Ligesom med online, skal du udfylde en formel med dine informationer, hvor meget du ønsker at låne, hvor længe du ønsker at betale det tilbage over, og så skal det underskrives med NemID. Det kan gøre fra telefonen eller din computer.

Så snart du har ansøgt, bliver din ansøgning gennemgået, og hvis du godkendes til lånet, vil du have pengene senest et par dage senere.

Hvis du ikke godkendes til netop det du har ansøgt om, bliver du typisk tilbudt et andet beløb i stedet.

Krav for at kunne få et kviklån

 • Du skal være mindst 18 år gammel – nogen har højere minimumalder
 • Du skal være dansk statsborger
 • Du skal have dansk folkeregisteradresse
 • Du skal have NemID
 • Du skal have en email adresse
 • Du skal have en dansk bankkonto
 • Du må ikke være registreret hos RKI – nogen kan tilbyde alligevel, men med højere rente
 • Du skal have en fast indtægt – dog ikke hos alle

Hvad koster et kviklån?

Prisen for et kviklån afhænger helt af lånets størrelse, løbetid, renter og gebyrer.

Et eksempel på et mindre lån kan være som følgende:

 • Lånebeløb: 10.000
 • Løbetid: 6 måneder
 • ÅOP: 151.8%
 • Tilbagebetaling: 12.979

Eksempel tallene er fra en udlåner, der kun oplyser ÅOP, men da det er den samlede omkostning, inklusiv rente, er det faktisk også det vigtigste at vide. I dette tilfælde vil lånet koste dig 2.979 kroner ifølge udlåneren.

Lån som studerende

Som studerende er du ikke begrænset i at optage lån på lige fod med alle andre. Hvor meget du kan låne og over hvor lang tid, afhænger selvfølgelig af din kreditvurdering, men det gør sig gældende for alle.

Som studerende er et lån fra lånevirksomheder dog det sidste sted du bør kigge hen, da du har bedre muligheder i form af SU lån. Renten for SU lån er varierende, men omkring de 2-4%. Selv hvis du misligholder din gæld, kommer renten kun op på 8,05%, en stadig lavere rente end de fleste andre steder.

Hvis du er i RKI

Ribers, RKI, er et stort registre for dårlige betalere, altså folk, der ikke har tilbagebetalt kreditorer indenfor den tidsramme de skulle. Der er kun én vej ud af RKI igen, og det er at tilbagebetale alle udestående lån.

Hvis du er røget i RKI, kan alle virksomheder købe adgang for at se, om du er der, hvis de har brug for det. Det gør lånevirksomheder fx, for at sikre sig, at de ikke låner penge ud til én, der højst sandsynligt ikke får tilbagebetalt pengene.

Hvis du er røget i RKI, er der enkelte lånefirmaer, der tilbyder lån, så muligheden eksisterer, men det er typisk med ualmindeligt høje renter og gebyrer, og i nogle tilfælde, kan man komme ud for, at man skal stille ejendele i pant for lånet.

Det smarteste er at forsøge at komme ud af Ribers, og så optage et lån, i stedet for at gøre det imens du er registreret. Så vil du også kunne optage lån med langt bedre vilkår, og uden at stille sikkerhed i dine ejendele.

Gode råd inden du låner

Gode råd kan være dyre, men vi vil spare dig for lidt besvær længere fremme i tiden vil at give nogle få, konkrete råd med på vejen, og noget du bør vide, inden du kaster benene tilbage og ansøger om store summer.

Tag ikke et lån, hvis det ikke er nødvendigt

Rigtig mange tager et lån for lige at kunne få den nyeste iPhone, eller en ny Xbox, computer eller noget helt fjerde, der i virkeligheden ikke er så forfærdetlig vigtig at have. Disse lån kommer altid tilbage og bider i form af dyre renter. Rigtig mange lån, specielt hvis man låner udenom banken, har nogle utrolig høje renter, der hurtigt gør et lån dobbelt så dyrt, så du mere eller mindre ender med at betale dobbel pris for dit indkøb. Så medmindre du er dybt afhængig af et lån, så tag lige et øjeblik og overvej, om du virkelig har brug for det.

ÅOP

ÅOP er Årlig omkostningsprocent, altså hvor mange procent dit lån koster dig, hvert eneste år. Renten på et lån er én ting, men der er ofte mange andre udgifter forbundet til det, som etableringsgebyr, diverse renter og andre udgifter forbundet med lånet. Ved specielt hurtige lån, kan disse komme rigtig højt op – gerne over 100%. Så kig altid på ÅOP i stedet for bare selve rentesatsen, når du vælger et lån.

Spar nogle penge op selv

Inden du tager et lån, uanset hvor stort eller småt det måtte være, så spar lidt penge op selv, så du kan slippe afsted med et mindre lån. Hvis du har behov for at optage et lån på 15.000 kroner, vil det være billigere for dig i renter, hvis du sparer 5.000 op og kun låner 10.000.

Hvad du skal gøre, hvis du ikke er i stand til at afdrage på dit lån

Det sker desværre for selv den bedste, at der lander en helt uforudset udgift på bordet, og man så står med nogle andre udgifter, der ikke er penge til. Skulle du komme i den situation, at du ikke kan afdrage på din gæld, så er der to ting du kan gøre.

 1. Forholde dig passiv og ignorere det – noget vi på ingen måde kan anbefale.
 2. Kontakte dem eller de, du har en gæld hos, og forklare din situation.

Hvis du proaktivt gør noget og rækker ud efter dem, er du meget ofte i stand til at kunne få en eller anden form for aftale på plads. Hvad præcist afhænger selvfølgelig af dem du har lån hos, men det kan for eksempel være en midlertidig betalingsstandsning, midlertidig rente-stop, eller en nedsættelse af din månedlige betaling. Det vigtigste i en sådan situation er bare at gøre opmærksom på, at du er klar over det, og at du vil gøre noget ved det. Alternativet er, at du kan risikere at ryge i RKI, og så er dine fremtidige lånemuligheder pludselig rigtig dårlige.

Har du en kommentar? Lad os endelig høre