Find det rigtige rejsekamera

Når man er på ferie, er der ikke noget værre end at få elendige billeder med hjem. Hvad der skulle have været gode minder, endte istedet som uskarpe, slørede billeder man ikke kan bruge til noget.

Det er der heldigvis råd for, da der findes nogen rigtig gode kompakte og knap så kompakte kameraer på markedet, som er godt egnet til ferie og hverdags brug.

Denne her guide er tiltænkt personer, der blot ønsker et kamera, som kan tage nogen gode billeder, uden at man skal blive teknisk eller have større indgående viden.

Med en enkelt undtagelse er de viste kameraer enten kompakte ‘point and shoot’ eller system kameraer med fast objektiv, hvilket betyder, at man ikke kan ændre objektivet.

Kompakt ‘point-and-shoot’, system eller spejlrefleks

Når man er på jagt efter et kamera til rejsen, er det en god idé at finde ud af, om man vil have et lille kompakt kamera, ofte kaldet ‘point-and-shoot’, et systemkamera eller et spejlrefleks. Hver har de deres fordele og ulemper. For personer der bare vil have et kamera, der tager pæne billeder uden at man skal kende til noget som helst, er et kompakt kamera nok det nemmeste. Det er alt andet lige også de billigste.

Vælg den rigtige kamerastørrelse

Størrelsen på kameraer varierer rigtig meget, alt efter hvad det er lavet til. Når du er på udkig efter et kamera, skal du tænke over, hvor længe du bærer kameraet. De små kompakte kameraer vejer sjældent mere end 300 gram, men et lidt større kamera omkring et kilo kan i det lange løb blive meget tung at bære rundt på.

Så find ud af, om det er vigtigst at have et større kamera der kan tage nogen billeder langt ud over hvad et kompakt kan, eller om du hellere vil have mulighed for at opbevare kameraet i en lomme og derved undgå at få ondt i armene.

Kompakt kameraet – nemme billeder til begynderen

Et kamera er en videnskab i sig selv, og de fleste vil nok tænke ‘hvad’ hvis man begynder at nævne lukker hastighed, aperture, ISO og dybdeskarphed. Hvis man ikke ønsker at sætte sig ind i alle de ting, er et let kamera med en god auto funktion vejen at gå. En anden fordel med de kompakte kameraer er, at de ikke fylder så meget. Så de passer fint i de fleste lommer og vejer ikke særlig meget.

Panasomic Lumix DMC-TZ70

Panasonic Lumix DMC-TZ70 frontPanasonic Lumix DMC-TZ70 bag

Læs mere om Lumix TZ70 her

Panasomic Lumix TZ70 er et godt kamera hvis man er som ovenstående, og bare ønsker et hurtigt og kompakt kamera uden at skulle tænke over andet end at få et pænt billede.

12 megapixel

Kameraet har en sensor med 12 megapixel på en 1/2,3″ sensor. Det betyder egentlig bare, at der ikke er særlig meget plads til hver pixel. Jo mere plads en pixel har, jo bedre optager den lys, og jo pænere bliver et billede. Det er meget firkantet og sort-hvidt, og skal på ingen måde virke som en advarsel. De giver stadig nogen gode, flotte billeder.

30 gange optisk zoom

Kameraet har et zoom område på hvad der svarer til 24-720 millimeter. Det svarer til 30 gange optisk zoom.

Elektronisk viewfinder

Den har en lille elektronisk viewfinder, så du har rig mulighed for at se, hvad du skyder – som kameraet ser det. Ofte så har kompakte kameraer ikke en viewfinder, så du kun kan komposere dit billede via en stor skærm bagpå.

Kan skyde RAW format

Kameraer skyder altid JPEG format. Det er et format hvor kameraet laver noget billederedigering og komprimere billedet inden det gemmer det. Hvis man godt vil ændre lidt på sit billede bagefter i et billede redigerings program, så er JPEG ikke særlig godt at bruge. RAW er ikke et fast format. Nikons “RAW” hedder NEF, og Panasonic Lumixs RAW format hedder RW2. I praksis gemmer disse formater alt hvad kameraet ser på præcis den måde kameraet ser det på. Ingen tilføjet skarphed, ingen redigering i farverne, intet. Det gør man selv bagefter i et redigerings program.

Den mulighed er meget god at have, hvis man har styr på det. For alle andre som bare vil knipse et billede, er JPEG vejen at gå.

iAuto – Intelligent Auto

De seneste år har kompakte kameraer haft en forbedret auto funktion som bliver kaldt ‘Intelligent Auto’. Og intelligent, det kan man kun sige den er. Her er hvad den gør:

 • Billede Stabilisering – sikrer at der er reduceret rysten, så du får et skarpere billede. Lige netop dette gør den hele tiden.
 • Intelligent ISO Følsomhed – kameraet styrer forholdet imellem ISO og lukker hastighed i forhold til lyset og bevægelsen af det du fokuserer på.
 • Ansigtsgenkendelse – Kameraet genkender op til 15 ansigter og justerer fokus og eksponering efter dette. Selv hvis en person flytter sig, tilpasser kameraet indstillinger.
 • Kontinuerlig Auto Fokus – Ifølge Panasonic, kører kameraets auto fokus selv inden man trykker knappen ned.
 • Scenegenkendelse – Kameraet vælger den tilstand der passer best til emnet, personen i billedet for eksempel, og omgivelserne, og justerer derefter. Den har: landskab, aften landskab, makro, portræt og aften portræt.

Manuel kontrol

Hvis du vil have lidt mere kontrol over kameraet, er der manuel kontrol og semi-auto, hvor du enten styrer hvor hurtigt billedet skal tages, eller hvor meget dybde der skal være i billedet, så klarer kameraet resten. Jeg giver en forklaring på det hele sidst i guiden.

10 billeder i sekundet

Kameraet kan præstere at tage hele 10 billeder hvert eneste sekund. Det giver rigtig god mulighed for nogen kreative billeder, eller at sikre bare ét af en serie billeder er i perfekt fokus, og derfor helt skarpe.

Full HD video

Skyd videoer i høj opløsning.

Time Lapse

Giver mulighed for at tage et billede på et bestemt tidspunkt over et stykke tid. For eksempel et billede hvert 5 sekund i 10 minutter, som den så sætter sammen til en video. En meget sjov funktion.

Se en test af Panasonic Lumix TZ70 her

 

Læs mere om Lumix TZ70 her

Find ud af, om du skyder tæt eller langt

Når jeg siger tæt, mener jeg, at motivet/motiverne ikke er alt for langt fra kameraet. Gerne vidvinklet, så man får meget med på billedet. I så fald er et kamera med kraftig zoom ikke resolut nødvendig.

Er du derimod glad for også at skyde fugle for eksempel, dette kunne være rigtig interessant hvis man er på ferie i eksotiske lande, eller planeter – hvem har ikke taget et billede af månen før? Ja, så skal du ud og have fat i noget kraftig zoom.

Det førnævnte kamera, Panasonic Lumix TZ70 har et maximum zoom der svarer til 720 millimeter på en 35 millimeter sensor. Det får man så småt og kompakt fordi kameraet sensor ikke er så stor.

canon 800 mm
Det her er en Canon 800 mm F/5.6. Lumixen giver i omegn samme max zoom som dette objektiv, men uden at veje flere kilo.

Til dyreliv er en stor zoom også rigtig god at have, da man ikke altid kan komme op og stå ved siden af dyrene, så må man komme tættere på med zoom. Hvis ens behov er i den ende, men man stadig gerne vil have noget normal ‘zoom’, er det næste kamera en sand vinder.

Nikon COOLPIX P900 – ekstrem zoom

Nikons COOLPIX P900 kamera er ikke et lille kompakt kamera. Man tager den ikke i lommen, og den er ikke så god til hurtige snapshops hvor man lynhurtigt fisker kameraet frem og trykker. Til gengæld har man et zoomområde fra 4,3 til 357 på en 1/2,3″ hvilket svarer til 24-2000 millimeter. Det giver 83 gange optisk zoom, med mulighed for yderligere 166 gange digital zoom, hvilket bringer én på på hele 8000 millimeter.

Derudover har den andre lækre ting at byde på, som bestemt opvejer for dens klodsede størrelse – medmindre man er glad for at have et godt greb og kameraet.

 • Flipskærm – kameraet skærm kan flippes ud og drejes rundt, hvilket giver fantastiske muligheder for at tage billeder fra nye vinkler, og stadig se hvad kameraet ser.
 • Måne- og fugleauto – mange kameraer har autoprogrammer til ting som portræt, aften portræt, makro osv. Det har dette kamera også, men i kombination af dets voldsomme zoom, har det også auto til måne- og fuglefotografering.
 • Full HD video – ligesom det mere kompakte Lumix, skyder dette kamera også HD video. Derudover bliver kameraets mikrofon mere retningsbestemt i takt med, at man zoomer. Dette giver mulighed for at filme og få lyd på større afstand.
 • Timelapse – det er meget sjovt, og det går man ikke glip af her.

Find den billigste Nikon COOLPIX P900 her

nikon coolpix p900

 

Noget man desværre må give slip på med kameraet, er muligheden for at skyde billeder i RAW. Dette er dog kun et problem, hvis man agter at tage alle sine billeder i RAW.

Kameraet har en maksimum lukkertid på 1/4000 sekund. Det vil sige, at kameraet tager billedet på bare 250 mikro sekunder, eller på ren dansk; rigtig, rigtig hurtigt. Det fryser alt bevægelse med undtagelse af ufattelig hurtige ting. Derudover kan den holde en eksponering i top til 15 sekunder og har mulighed for 2 eller 10 sekunders selvudløser.

Kameraet har også indbygget flash, hvilket kan være rigtig god at have hvis lyset er dårligt.

Dette kamera er rigtig godt, hvis du vil have den absolutte frihed det er, at have 24 til 8000 millimeter zoom. Det er så meget zoom, at du kan komme helt op og se kraterne på månen.

Test af Nikon COOLPIX P900

Fyren her tester kameraet og holder det på et meget pænt begynder niveau, dog på Engelsk.

 

Ligesom med det kompakte system kamera kan du ikke skifte objektivet ud på dette kamera.

Find den billigste Nikon COOLPIX P900 her

Spejlrefleks – den totale frihed

Med tiden er der kommet såkaldt spejl løse kameraer, som er ligesom kompakt kameraer, bare med alt det som et spejlrefleks, også kaldet DSLR, har – bare uden spejlet som viser hvad kameraet ser. Disse er rimelig kompakte i kroppen, men uden et objektiv der kommer ud fra kroppen – objektivet på disse kan også skiftes ud efter behov.

De spejlløse kameraer bruger en elektronisk viewfinder, ligesom de fleste andre kompakte kameraer.

En af de helt store fordele ved spejlreflekser og de dyre systemkameraer som nævnt før, er deres sensor. De er af en helt anden størrelse. Enten hedder de DX, også kaldet ‘crop kamera’, eller også FX, som er Full Frame, hvilket svarer til størrelsen på analog film.

Det giver nogen helt centrale fordele i form af bedre håndtering i dårlig lys. Fordi censoren er større, lukkes der mere lys ind på én gang, hvilket betyder, at man kan tage billeder i dårligere belyste omgivelser end med kameraer med mindre sensorer.

Det er selvfølgelig både en fordel, men også ulempe alt efter hvordan man ser på det. Med en DX eller FX sensor kan man ikke opnå zoom på 700 millimeter, og da slet ikke 2000, uden at bruge umådelig dyrt, stort og tungt udstyr. På en 1/2,3″ sensor er 4,3 millimeter ganger man det med 5,2 så man får 22,36 millimeter. På en DX ganger man kun med en halv, fordi den er halv så stor som en 35 millimeter sensor. På DX bliver 4,3 altså til 6,45 millimeter hvilket er ekstrem vidvinkel.

Man skal også huske, at kameraet skal have et objektiv, og der koster godt glas mange penge.

Nikon D5300 + 18-140 mm F/3.5-5.6 DX Kit objektiv

nikon d5300 18-140 dxNikon-D5300-from-behind

Find den billigste Nikon D5300 her

Jeg har personligt selv Nikon D5300, et relativt billigt kamera dets funktioner taget i betragtning.

Kameraet har 24 megapixels på en 24×16 millimeter sensor, så det giver mulighed for at zoome langt ind på billeder, uden at det går ud over kvaliteten. Derudover har kameraet

 • Flipbar skærm – ligesom COOLPIX’en giver det mulighed for at tage nogen gode billeder i vinkler der kan være vanskelige uden mulighed for at dreje skærmen.
 • Indbygget WIFI og GPS – giver dig mulighed for at sende dine billeder direkte til din telefon, og samtidig få geo-tagget, hvor billederne er taget.
 • 24 MP på en DX sensor – Større sensor giver mulighed for at absorbere mere lys, så man kan tage billeder mørkere steder. De mange megapixel giver mulighed for at beskære billederne meget uden, at det ødelægger kvaliteten af billedet.
 • Full HD 60 FPS video – Skyd videoer med 60 billeder i sekundet, så får du endnu mere med i dine ferievideoer.
 • RAW + JPEG – Du har mulighed for at skyde både RAW og JPEG på samme tid. Det gør jeg selv. Er et billede spot-on, så er JPEG filen klar. Skal der ændres noget, kan du bygge billedet op som du vil have den med RAW-filen.
 • 25600 ISO – Med en maximum ISO på 25600, kan du tage billeder i utrolig dårlig belysning. Dog på bekostning af meget støj i billedet.

Kombinationen af dette vil give dig et zoom område fra 27-210 millimeter, altså mulighed for at tage et foto med mange ting i billedet, og personer, til mulighed for et godt portræt foto i fuld zoom. Den forbedrede billedekvalitet og langt større censor kommer på bekostning af vægt. Kameraet i sig selv vejer mere end et typisk kompakt kamera, og med objektivet oven i, ender vi i omegn af 1-1½ kg. Det kan blive hårdt at bære rundt på i længden.

Derudover er den ikke så handy til diskrete billeder, for den er ikke diskret.

Noget disse kameraer med en større censor, og specielt et ‘full frame’ er, at sætte et objektiv på med en stor maksimum åbning. Dette kaldes ‘aperture’, og jo mindre jo mere lys tager de ind. Med en stor åbning, kan du tage et aftenbillede kun oplyst med levende lys. Det er rigtig svært med de andre kameraer, fordi de skal bruge meget længere tid for at optage den samme mængde lys.

Find den billigste Nikon D5300 her

 Kvalitet eller komfort – hvad er vigtigst for dig?

Jo større sensoren i kameraet er, jo bedre billedekvalitet er der oftest at komme efter. Tager du et billede med et lille kompakt kamera og samme billede med et DX kamera, vil du kunne se en verden til forskel.

Man kan sagtens få virkelig gode billeder med et kompakt kamera, men hvis du gerne vil beskære det, vil du have langt større frihed til det med det større kamera, fordi det oftest får flere detaljer med.

Det store kamera tager også langt mere lys ind. De tre ting der påvirker et billede er

 • Lukkerhastighed – hvor hurtigt sensoren ser hvad kameraet peger på. En langsom lukker giver mere bevægelse i et billede, hvor imod en hurtig lukker fryser bevægelse. Jo hurtigere den lukker, jo mindre lys kommer der ind på sensoren.
 • Aperture – hvor lille eller stor det hul der lukker lyset ind er. Dette kaldes F nummer på objektiverne. Jo mindre tallet er, jo større er åbningen, og jo mere lys kommer der ind, i den tid sensoren er åben.
 • ISO – I korte træk afgør ISO nummeret, hvor følsomt sensoren er overfor lys. Jo højere det tal er, jo mere lys tager den imod. ISO 200 tager for eksempel dobbelt så meget lys ind som ISO 100. Nogen kameraer har et maksimum på 800, 1600, 3200. Andre går højere op. Jo højere nummeret er, jo mere støj er der til gengæld i billedet. For meget støj ødelægger farverne, skarpheden og ser generelt ikke pænt ud på et feriebillede.

Disse 3 ting afgør hvordan et billede ender med at se ud. Så hvis man gerne vil have fuld kontrol over disse ting, og mulighed for høje ISO’er, skal man vælge de store kameraer, da de håndterer dette bedre. Specielt ISO’en.

Problemet med disse store DSLR’er er blot, at de fylder. Medmindre man køber et systemkamera med DX eller full-frame sensor, står man med en stor klump og et endnu større objektiv som vejer rigtig meget.

Hvis muligt, så prøv kameraerne.

Hvis du har mulighed for det, så tag ned til den nærmeste kameraforhandler og prøv nogen forskellige kameraer. Én ting er præstationen af et kamera, som selvfølgelig er vigtig, men hvordan du har det med at holde på den, det er endnu vigtigere. Det er ikke særlig rart at tage en masse billeder med et kamera, som man ikke har et godt greb om.

Så prøv inden du køber.

Har du en kommentar? Lad os endelig høre